Në fokusin e aktiviteteve dhe botimeve tona **In focus of our activities and our editions**
free flash banner on free flash banner

Shteti Ligjor

PERSE LIGJI DHE JETA

PERSE LIGJI DHE JETA

Nga Gjin MARKU

 

Brenda qytetit, ne Bolonjë, shtrihet një arë me grurë, rrethuar me lulishte e një pyll te virgjër, që, po të qëndrosh, në pak minuta, mund të të afrohen lepuj, sorkadhe e drerë, me një vështrim të butë e dashamirës të cilët rrojnë mes shkurreve dhe barit të gjelbër, pa rrethim e pa u trembur nga kalimtaret apo femijet që afrohen per te soditur.

 

Perreth kësaj hapësire natyrore që mbrohet nga ligji, arkitektura e hijshme e pallateve dhe lulishtet plot freski përshkohen nga ajri i pastër e rruget e rregullta me gjalleri te përhershme, që të krijojnë ndjenjen e optimizmit, sigurisë e adhurimit. Nje ditë, teksa, me disa fletevolante e nje hartë në dorë, po vështroja një grup banorësh qe diskutonin të shqetësuar rreth nje shpendi të plagosur, befas, u detyrova ti pergjigjesha për gjithëçka një vajze të policise së komunës.

 

Pasi e sqarova, se isha nje vizitor i huaj, u tregua tepër e gatëshme të më ndihmonte për vendodhjen e rrugës që kisha shënuar në hartë. Korrektesa në detyrë, mënyra e komunikimit, dhe gatishmëria e saj për të më ndihmuar, me kujtuan rrëfimin e një përfaqësuesi të FBI-së në Tiranë.

 

Shefi i grupit të FBI-së tregonte se, shumë vite më parë, kur akoma nuk e kishte marrë gradën e sherifit, ndërsa kryente detyrën e kontrollit mbi trafikun, kishte parë të vinte drejt tij një makinë, me një shpejtësi të jashtëzakonshme, saqë nuk kishte arritur dot ti jepte as sinjalin e stopit. Pasi lajmëroi patrullën tjetër për zevendësim, u vu në ndjekje te saj dhe, pas gjysëm ore të lodhëshme nga shpejtesia dhe tensionimi, përfundoi në dyert e një spitali, që u hapën me shpejtësi sapo arriti makina që ndiqte. Pa pritur shpjegime detyrohet ti komunikoje urdhërin e arrestit një zonje e cila i lutej të mos e pengonte.

 

Në momentin që do ushtronte arrestin, nje ekip mjekësh i konfirmojnë se zonja ishte thirrur me urgjencë nga ata dhe ishte e vetmja specialiste, që mund të shpëtonte nga jeta një pacient, që kishte tre orë në një operacion te vështirë në tru. Pas 90 minutash, disi triumfatore, ajo paraqitet para sherifit i cili i kujton të heqë dorashkat, para se të shtrijë duart për tiu nënshtruar ndalimit. Gjyqi u la pas tre javësh dhe në sallë të gjithë ishin kundra denimit te zonjes ne fjale dhe qendrimit te tij si polic. Kur pa se edhe trupi gjykues ishte në anën e tyre, ai detyrohet të paraqesë rregjistrimin e kompjuterit të makinës për thyerjet e ligjit gjatë kohës që kishte ndjekur zonjën përmes trafikut. Ishin bërë 23 shkelje, që konsideroheshin të rrezikshme për jetën e tjetrit.

 

Përballë këtij fakti gjykata u detyrua ta dënoje mjeken me gjashtë muaj burg. Pa kaluar viti, sherifi merr një telefonatë dhe, matane telefonit, ishte zonja qe kishte dënuar, e cila kerkonte ti bënte nje vizitë në shtëpi, bashkë me bashkëshortin e saj. Me një tufë të madhe lulesh të freskëta në dore u paraqiten ne drekën që kishte shtruar për ta. Nuk ishte hera e parë që e gjente falenderimin e njerëzve që kishin pasur probleme me ligjin, por ky rast ishte disi i veçante, ndaj u vu në pozitë të vështirë dhe në ndërgjegje e mundonte dilema nëse kishte vepruar drejt apo jo.

 

Gjithçka iu kthjellua kur zonja, me një ndjenjë të sinqertë miqësie, i dorëzoi bashkëshoretes së tij një letër të mjekëve të spitalit të cilët, me peruljen më të thellë, e falenderonin perzemërsisht bashkëshortin e saj, për detyrën e shenjtë që mbante mbi supe.



Bashkëpuntorë